028.38225933 (Hotline) - 028 3822 1188 (FM 95.6) - 028 38291 357
icon-radio-fm-999-mhz
logo-voh-radio-online
Điện thoại: 028.38225933 - 028.38225934
Đường dây nóng bạn nghe đài: 028.3891 357 - 0948747571

Hàng ngàn người di cư Honduras phá vỡ hàng rào cảnh sát

(VOH) – Hơn 1.000 người Honduras di cư đã phá vỡ hàng rào cảnh sát tại khu biên giới Guatemala – Mexico hôm 28/10.

Theo thông tin từ cảnh sát cho biết, đoàn người này muốn gia nhập một đoàn khác lớn hơn cũng là người Honduras di cư đang trên hành trình tiến đến Mỹ.

Hàng ngàn người di cư Honduras phá vỡ hàng rào cảnh sát

Đoàn người di cư Honduras đang cố vượt qua hàng rào chắn để vào Mexico. Ảnh: AFP

Có gần 1.500 người di cư bị cảnh sát chặn lại tại khu vực cây cầu nối thị trấn Tecun Uman của Guatemala và thành phố Ciudad Hidalgo của Mexico.

Số lượng người quá lớn này đủ khả năng phá vỡ hàng rào ngăn cản của cảnh sát và cảnh sát buộc phải tăng cường thêm hàng rào sắt cũng như hỗ trợ từ lực lượng cảnh sát Honduras bằng hơi cay để khống chế đám đông. Không có ai bị thương trong cuộc chạm trán này.

Một quan chức giám sát nhân quyền của Guatemala đã có lời kêu gọi chính quyền nước này “bảo vệ” quyền lợi của người dân Honduras trong lúc họ lưu trú tại đây.

Người dân Honduras đang chạy trốn khỏi cái nghèo và bạo lực đang diễn ra tại quê nhà.

Trước đó 2 tuần, một đoàn người di cư khác đã vượt biên giới Mexico thành công, ước tính đoàn người này có đến 7.000 người với đa số là người Honduras, theo thông tin của Liên Hiệp Quốc.

Làn sóng di cư đến Mỹ vẫn tiếp diễn bất chấp lời đe dọa từ Tổng thống Donald Trump rằng sẽ sử dụng đến quân đội để ngăn cản.

Chính quyền Mexico cũng nhắc lại hôm 28/10 rằng người Honduras di cư vẫn được phép vào lãnh thổ Mexico theo dạng tị nạn.

 

1.000 Honduran migrants break Guatemala police cordon

(AFP) - More than a thousand Honduran migrants broke through a Guatemalan police cordon on the border with Mexico Sunday as they attempted to join a larger caravan of compatriots heading towards the United States, police and rights groups said.

A group of around 1,500 Hondurans were being held back by police from the international bridge that separates the Guatemalan town of Tecun Uman from the Mexican city of Ciudad Hidalgo.

Weight of numbers allowed the Hondurans to break through, but they were then thwarted by a reinforced metal gate blocking them from entering Mexican territory, as Honduran police fired tear gas in an attempt to halt the surge.

Several people showed signs of being affected by the gas but no-one was injured, Guatemalan authorities said.

Guatemala's human rights ombudsman, Jordan Rodas, called on his country's authorities in a statement to "protect" the rights of Hondurans during their stay in the country.

Hondurans are fleeing poverty and gang violence in their homeland.

A caravan that left two weeks ago has made its way into Mexico, where the group has swelled to 7,000 mostly Honduran migrants, according to a UN estimate.

The migrants are walking towards the US despite threats from President Donald Trump to employ the military to prevent them from entering.

Mexican television showed a migration officer telling Hondurans behind the metal gate that they needed to follow "legal procedures" to enter the country in a "calm and safe way".

Mexican authorities reiterated on Sunday that Honduran migrants would be allowed to enter as refugees.

At least 60 migrants have already done so from the group stranded at the border.