028.38225933 (Hotline) - 028 3822 1188 (FM 95.6) - 028 38291 357
icon-radio-fm-999-mhz
logo-voh-radio-online
Điện thoại: 028.38225933 - 028.38225934
Đường dây nóng bạn nghe đài: 028.3891 357 - 0948747571

Myanmar: Facebook xóa hàng loạt tài khoản mà thành viên được xác định nằm trong quân đội

(VOH) – Facebook vừa xóa bỏ hàng trăm tài khoản, trang và nhóm trên trang mạng xã hội này tại Myanmar sau khi phát hiện trên các tài khoản này “hành vi không trung thực” và mối liên quan đến quân đội.

Gã khổng lồ truyền thông này đã tiến hành xóa hàng loạt tài khoản trong đó có cả tài khoản của tướng lĩnh quân đội Myanmar sau khi bị chỉ trích thất bại trong việc ngăn cản các bài đăng kích động thù địch trong bối cảnh bạo lực tăng cao nhằm vào nhóm người Hồi giáo Rohingya tại Myanmar.

Số lượng tài khoản bị khóa lên đến 425 trang, 17 nhóm và 135 tài khoản cá nhân cùng với 15 tài khoản liên kết với Instagram.

Myanmar: Facebook xóa hàng loạt tài khoản mà thành viên được xác định nằm trong quân đội

Facebook xóa hàng loạt tài khoản liên quan đến quân đội tại Myanmar. Ảnh: Reuters

Hiện Facebook đang tiếp tục điều tra các trang khác nằm trong diện tình nghi đưa sai thông tin cá nhân và có khả năng vi phạm điều luật của trang mạng này về việc khai man.

Nội dung các tài khoản bị xóa đều thể hiện rằng các trang này dường như chỉ thuần túy đưa thông tin tin tức, giải trí, làm đẹp và đời sống nhưng đều đã được xác minh có liên quan đến các quân nhân trong quân đội Myanmar, Facebook cho biết.

Trước đó vào tháng 8, Facebook cũng đã xóa một số tài khoản của một số quan chức quân sự Myanmar trong nhiệm vụ của Liên Hiệp Quốc về việc tìm hiểu thực hư lời kêu gọi thực hiện chiến dịch tấn công nhằm vào người Rohingya.

Năm 2017, quân đội Myanmar đã dẫn đầu một chiến dịch đàn áp nhóm người Rohingya tại bang Rakhine, khiến cho hơn 730.000 người thuộc cộng đồng này phải trốn thoát sang quốc gia Bangladesh láng giềng, theo báo cáo của cơ quan Liên Hiệp Quốc.

Một báo cáo đặc biệtcủa Reuters cho thấy Facebook đã bỏ lỡ nhiều cảnh báo từ văn phòng tại Myanmar về các bài đăng tấn công vào các nhóm người thiểu số.

Facebook hồi tháng 11 cũng xác nhận họ đã không đủ nỗ lực để ngăn cản hành vi lợi dụng trang mạng xã hội này vào mục đích kích động bạo lực tại Myanmar.

 

Facebook takes down more Myanmar accounts over military links

(Reuters) - Facebook Inc has removed hundreds of additional accounts, pages and groups in Myanmar from its social networks after discovering what it called "coordinated inauthentic behavior" and links to the country's military.

The social media giant had previously removed accounts, including that of Myanmar's army chief, after criticism it had failed to act on hate speech amid violence against Rohingya Muslims in the country.

Facebook said in a blog post late on Tuesday that it had removed 425 pages, 17 groups and 135 accounts from its social network and 15 accounts from its Instagram photo-sharing service.

It was continuing to investigate other pages that "mislead others about who they are, or what they're doing" and could breach the company's policy on misrepresentation, Facebook said.

The shuttered pages included "seemingly independent news, entertainment, beauty and lifestyle Pages were linked to the Myanmar military" and other pages removed in August, Facebook said.

Myanmar government spokesman Zaw Htay did not answer a phone call seeking comment on Wednesday.

The removal of Myanmar-linked pages in August followed a U.N. fact-finding mission that called for top Myanmar generals to be prosecuted for what it said was a campaign of mass killings and gang rape against the Rohingya carried out with "genocidal intent".

In 2017 the military led a crackdown in Myanmar's Rakhine State in response to attacks by Rohingya insurgents, pushing more than 730,000 Muslims to neighboring Bangladesh, according to U.N. agencies.

A Reuters special report in August found that Facebook failed to promptly heed numerous warnings from organizations in Myanmar about social media posts fuelling attacks on minority groups such as the Rohingya.

The U.N. fact-finding mission singled out Facebook for criticism over its failure to address hate speech in Myanmar.

Facebook said in November a human rights report it commissioned showed it had not done enough to prevent its social network from being used to incite violence in Myanmar.