028.38225933 (Hotline) - 028 3822 1188 (FM 95.6) - 028 38291 357
icon-radio-fm-999-mhz
logo-voh-radio-online
Điện thoại: 028.38225933 - 028.38225934
Đường dây nóng bạn nghe đài: 028.3891 357 - 0948747571
Sự kiện:  Tin quốc tế

Ecuador siết chặt kiểm soát người Venezuela nhập cư sau vụ án giết người

(VOH) – Ecuador vừa thiết lập một đơn vị chuyên kiểm tra người di cư từ Venezuela và có thể siết yêu cầu nhập cảnh sau một vụ án giết người.

Vụ án này thực hiện bởi một người đàn ông Venezuela và anh ta đã sát hại người bạn gái đang có thai người Ecuador của mình tại một thành phố phía Bắc tên Ibarra.

Vụ việc diễn ra trong bối cảnh hàng ngàn người dân Venezuela trốn chạy khỏi cuộc khủng hoảng kinh tế tồi tệ để đến Ecuador lánh nạn.

Ecuador bắt đầu kiểm soát chặt việc công dân Venezuela nhập cư. Ảnh minh họa

Tổng thống Ecuador Lenin Moreno cho biết trên Twitter rằng ông đã ra lệnh thiết lập ngay các đơn vị để kiểm soát tình trạng pháp lý của người nhập cư Venezuela trên đường phố, tại nơi làm việc và tại biên giới.

Một phương thức cho phép nhập cảnh đặc biệt cũng có khả năng được ban hành dành cho người nhập cư hợp pháp từ Venezuela. Nhưng Tổng thống không tiết lộ thêm cách thức vận hành của các đơn vị này.

Theo ông Moreno, đất nước Ecuador là một đất nước thanh bình nên sẽ không cho phép bất kỳ hành vi phạm tội nào xảy ra.

Vụ việc giết hại gây chấn động đã diễn ra hôm thứ Bảy 19/1 khi một người đàn ông Venezuela bắt giữ bạn gái mình làm con tin trên một con phố đông đúc rồi sau đó đâm cô gái tới chết. Kẻ giết người sau đó đã bị cảnh sát bắt giữ.

Ước tính có khoảng 1,3 triệu người dân Venezuela đến Ecuador từ Colombia và một số khác từ Peru, dẫn đến việc hàng triệu người không thể tiếp cận được với thực phẩm cơ bản và thuốc men.

Chính phủ Ecuador trước đó đã có sửa đổi trong yêu cầu nhập cảnh buộc công dân Venezuela khi muốn nhập cảnh vào đây phải trình hộ chiếu, nhưng đề xuất sửa đổi này đã bị ngăn cản.

 

Ecuador to tighten controls on Venezuelan immigrants after murder

(Reuters) - Ecuador is setting up new units to check Venezuelan immigrants' legal status and may tighten entry requirements after a Venezuelan man murdered his pregnant Ecuadorian girlfriend, President Lenin Moreno said on Sunday.

The killing in the northern city of Ibarra is the first reported murder perpetrated by a Venezuelan immigrant in Ecuador since hundreds of thousands have arrived there after fleeing an economic crisis in Venezuela.

"I have ordered the immediate setting up of units to control Venezuelan immigrants' legal status in the streets, in the workplace, and at the border," Moreno said on Twitter.

The government, he added, may create a new "special permit" for Venezuelans to enter the country. He did not give further details about the units or how they will operate.

"Ecuador is and will be a country of peace. I will not allow any criminal to take that away from us," he said.

The Venezuelan man held his victim hostage on a busy street for about an hour on Saturday evening before stabbing her to death. He was then arrested by police.

Interior Minister Maria Paula Romo said she had fired Ibarra's police chief for not preventing the murder, which she said officers could have used force to prevent.

Ecuador estimates that some 1.3 million Venezuelans entered the country last year via Colombia, though most continue to Peru, fleeing a hyperinflationary collapse back home that has left millions unable to obtain basic food or medicine.

Last year, Ecuador's government said it was changing entry requirements to require that Venezuelans present a passport, but a judge blocked that change.

The president of the Association of Venezuelans in Ecuador, Daniel Regalado, said the murder risked demonising Venezuelans just because they did not have legal status.

"These are isolated cases and they don't involve the whole Venezuelan community in Ecuador," Regalado said in an interview.