028.38225933 (Hotline) - 028 3822 1188 (FM 95.6) - 028 38291 357
dai-hoi-dai-bieu-hcm
Điện thoại: 028.38225933 - 028.38225934
Đường dây nóng bạn nghe đài: 028.3891 357 - 0948747571

Ấn Độ: Ba người bị bắt do âm mưu tống tiền nhà sáng lập Paytm

(VOH) – Cảnh sát Ấn Độ vừa bắt giữ ba người liên quan đến vụ tống tiền nhà sáng lập công ty Paytm, bao gồm cả đại diện phát ngôn của Paytm.

Ba nghi can bị cáo buộc âm mưu tống tiền sáng lập viên của công ty thanh toán điện tử lớn nhất Ấn Độ là Paytm, đòi 200 triệu rupee (tương đương 2,7 triệu USD) với lời đe dọa sẽ tiết lộ thông tin cá nhân của người này mà nhóm đánh cắp được.

Ấn Độ: Ba người bị bắt do âm mưu tống tiền nhà sáng lập Paytm

Văn phòng Paytm. Ảnh: Reuters

Cảnh sát cho biết người phát ngôn của Paytm là Sonia Dhawan và hai đồng phạm nam đã bị bắt hôm thứ Hai 22/10, theo đơn tố cáo từ Vijay Shekhar Sharma, sáng lập viên công ty mẹ của Paytm là One97 Communication.

Paytm còn có phần đầu tư từ hai tập đoàn lớn là Alibaba của Trung Quốc và SoftBank của Nhật Bản.

Hiện cảnh sát đang điều tra vụ đánh cắp dữ liệu và hoạt động của những người bị cáo buộc.

Truyền thông Ấn Độ tiết lộ rằng, Dhawan từng là trợ lý riêng cho Sharma một thời gian dài cũng như trong vai trò đại diện phát ngôn.

Hiện Dhawan đang chịu sự giám sát của cảnh sát và không thể đưa ra bình luận. Sharma cũng chưa trả lời cho yêu cầu xác thực thông tin. Ngay cả một lãnh đạo khác của công ty cũng từ chối bình luận thêm về vụ việc.

Paytm đã xác nhận việc bắt giữ trong một thông báo trên truyền hình địa phương NDTV, trong đó cho biết sẽ sát cánh với đồng nghiệp của họ bị bắt cho đến khi có kết luận cụ thể từ cảnh sát cho vụ việc.

 

Police arrest three over alleged attempt to blackmail founder of India's Paytm

(Reuters) - Indian police have arrested three people, including the spokeswoman for Paytm, the country's biggest digital payments company, after alleged attempts to blackmail its founder and extort 200 million rupees ($2.7 million) by threatening to leak stolen personal data.

Police said Sonia Dhawan and her two male accomplices were arrested on Monday following a complaint by Vijay Shekhar Sharma, the founder of Paytm's parent One97 Communication.

Paytm counts China's Alibaba Group and Japan's SoftBank Group Corp among its investors.

"Sharma complained that a female employee and her partners stole some data and demanded 20 crore rupees from him using the data," Ajay Pal Sharma, a senior police official, said in a video message on Twitter. One crore is worth 10 million rupees.

"Police are investigating the nature of the stolen data and the modus operandi of the accused people," Sharma said.

Indian media said that Dhawan had been a long-time personal assistant to Sharma as well as the company's spokeswoman.

Dhawan, who is in police custody, could not be reached for comment. Sharma did not immediately respond to a request seeking comment. Another top company official declined to comment.

In a statement to local TV channel NDTV, Paytm confirmed the arrests.

"The employee along with two other accomplices attempted to extort money from Vijay Shekhar Sharma on the pretext of leaking his personal data," the statement said.

"We are standing by our colleagues till the police enquiry reaches its meaningful conclusion."