028.38225933 (Hotline) - 028 3822 1188 (FM 95.6) - 028 38291 357
icon-radio-fm-999-mhz
logo-voh-radio-online
Điện thoại: 028.38225933 - 028.38225934
Đường dây nóng bạn nghe đài: 028.3891 357 - 0948747571

Iran bắt nhóm âm mưu tấn công đoàn hành hương

(VOH) – Ngày 23/10, Iran cho biết đã phá một kế hoạch tấn công đoàn người trong chuyến hành hương Arbaeen , là ngày lễ tưởng nhớ Imam Hussein, cháu trai của nhà tiên tri Mohammed.

Mỗi năm có hàng trăm ngàn người Iran di chuyến đến thành phố Kerbala của Iraq, nơi người Hồi giáo Shiai tin rằng Imam Hussein được an táng.

Iran bắt nhóm âm mưu tấn công đoàn hành hương

Lễ hành hương Arbaeen, một sự kiện lớn trong năm của người Hồi giáo. Ảnh: Tehrantimes.com

Bộ trưởng Tình báo Iran Mahmoud Alavi, trong chuyến đi đến vùng biên giới Iran – Iraq, đã phát biểu với truyền hình rằng ba nhóm khủng bố đã có kế hoạch nhằm vào đoàn người dự lễ Arbaeen đã bị bắt, nhưng không cho biết cụ thể thời gian và địa điểm bắt giữ.

Người Hồi giáo dòng Shiai từ lâu đã có mâu thuẫn với nhóm Hồi giáo dòng Sunni ở Iraq. Vài tháng trở lại đây, các nhóm vũ trang Hồi giáo Sunni ở Iran cũng đã thực hiện nhiều cuộc tấn công vào các mục tiêu quân sự và dân sự.

Iran cũng đã phải tăng cường lực lượng an ninh tại khu vực biên giới sau vụ 25 người bị bắn chết trong một cuộc diễu binh hồi tháng Chín.

Gần đây nhất, ít nhất 10 người thuộc lực lượng an ninh trong đó có thành phần Lực lượng Bảo vệ Cách mạng Iran đã bị bắt cóc cũng tại khu vực biên giới. Vụ bắt cóc này đã được một nhóm ly khai Sunni nhận trách nhiệm.

 

Iran arrests groups planning attacks on pilgrims: minister

(Reuters) - Iran said on Tuesday it arrested three militant groups planning attacks on Shi'ite Muslims at the annual pilgrimage of Arbaeen, which marks the end of a 40-day mourning period for the grandson of the Prophet Mohammad, Imam Hussein.

Hundreds of thousands of Iranians travel to the Iraqi city of Kerbala each year, where Shi’ites believe the remains of Imam Hussein are entombed.

Iran's Intelligence Minister Mahmoud Alavi, visiting in the Iran-Iraq border area, was quoted by state television as saying that "three terrorist groups that wanted to target Arbaeen mourners were arrested."

He did not say when and where the arrests had taken place.

Shi'ites are considered apostates by hardline Sunni Islamist insurgents in Iraq. Armed Sunni groups in Iran have also increased attacks on military and civilian targets in recent months.

Iran stepped up security in border areas after five gunmen killed 25 people at a military parade in the southwest in September.

Islamic State militants and an Iranian ethnic Arab opposition movement claimed responsibility for the attack, but neither claim provided convincing evidence.

At least 10 Iranian security personnel including Revolutionary Guards were kidnapped on the border with Pakistan last week. A Sunni separatist group said it had seized them as revenge for the oppression of Sunni Muslims.